Dobre knjige
3364 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Poletje v Belfastu
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,2
Št. ocen:5

Lucy Caldwell

Poletje v Belfastu

Tržič, Učila International, 2008

Št. strani: 205


Prevod: Marta Graj


Žanr: družbeni roman

Narodnost: irska književnost

Prikaz odraščanja z izgubo.

Zgodba se prične z opisom preživljanja vročega poletja v Belfastu sredi osemdesetih let, pripoveduje jo šestletna Saoirse, katere družino sestavljajo še mlajša sestra Daisy-Marjetica, oče policist (pripadnik RUC), ki se vdaja pijači ter verna in vzkipljiva mati. Politično nasilna in krvava dogajanja tistega časa vplivajo tudi na družino, deklici se ne smeta več igrati na ulici, starša se pogosteje prepirata, vroče poletje pa še dodatno duši ljudi. Krhke vezi med družinskimi člani se povsem pretrgajo, ko jih doleti usodna tragedija. V drugem delu zgodbe, ki se odvija deset let kasneje, se odraščajoča Saoirse spopade s preteklostjo, predvsem s tistimi dogodki, ki so jo oropali srečnega otroštva in ki so jo odpeljali iz Belfasta. Spozna dolga leta prikrito družinsko skrivnost, vzrok razbitja družine, zato se odloči vrniti v rojstni kraj, kjer bo dokončno razčistila s preteklostjo. Lucy Caldwell je s svojim romanesknim prvencem navdušila literarno javnost, izpod njenih prstov je nastala vznemirljiva, pristna in ganljiva družinska zgodba, z vpogledom v tedanja irska politična dogajanja.Odlomek iz knjige

Naenkrat zatrobi hupa, ki hupa in hupa, in njen zvok reže skozi zrak in hkrati s hupo se zasliši predirljiv zvok, nato pok: ničesar ni. Odkar so glavno cesto zaprli z vojaškimi barikadami, avtomobili našo ulico uporabljajo kot bližnjico. To je sramota, pravi mamica, in pravi, da bi se moralo nekaj narediti, ker vozijo prehitro: divjajo, da bi premagali luči na semaforju. Prav pred nekaj dnevi je za las manjkalo, da bi nekdo, ki je šel po bližnjici, zbil fantka s konca ulice. Izvijem se iz mamičinih rok in stečem, da bi odprla glavna vrata.
– Marjetica! zavpijem.
Odgovora ni. Še enkrat zavpijem na ves glas. Nato pomislim, da me Marjetica morda ne sliši, ker ima lepljivo uho. Mamica se je zbudila.
- Kaj je bilo to? zavpije raskavo. Slišati je bilo, kot bi bilo tik pred našo hišo.
Začnem teči po uvozu in nimam niti čevljev niti nogavic in prod me bode v stopala. Slišim, da za menoj teče tudi mamica.
- Jezuskristus, Saoirse, kje je tvoja sestra? zakriči.Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla
Prispeval/-a: Barbara Kužnik, Knjižnica Koper
Objavljeno: 18.5.2015 11:06:13
Zadnja sprememba: 16.6.2015 13:17:09
Število ogledov: 2777