Lirikonfest 2024 – nagrade

Pred jutrišnjim začetkom 23. festivala Lirikonfest so bili razglašeni letošnji dobitniki Pretnarjeve nagrade, nagrade krilata želva, Lirikonovega zláta in nominiranci za nagrado velenjica – čaša nesmrtnosti.  Festival, ki ga organizira Velenjska knjižna fundacija, bo potekal od 11. do 13. junija. Slavnostna podelitev nagrad bo na zaključnem festivalskem dogodku, Akademiji Poetična Slovenija 2024, 13. junija, v vili Bianca v Velenju.

Več o festivalu: https://uvkf.si/sl/

Dobitnik Pretnarjeve nagrade za trajnejše, večletne ali enkratne pomembne prispevke pri mednarodnem književnem povezovanju oz. uveljavljanju slovenske literature in jezika v tujini in častni naziv ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika, prejme Miran Košuta.

Več o nagradi: https://uvkf.si/sl/mednarodna-pretnarjeva-nagrada

Več o nagrajencu: https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi920790/

Nagrado krilata želva za najboljši izvirni slovenski literarni potopis za odrasle v preteklem letu, prejme Marjan Rajšp.

Več o nagradi: https://sl.wikipedia.org/wiki/Krilata_%C5%BEelva

Dela nagrajenca, predstavljena na portalu: https://www.dobreknjige.si/avtorji/marjan-rajsp/

Nagrado Lirikonov zlat za vrhunske revijalne prevode poezije 21. stoletja v slovenščino in iz slovenščine v druge jezike prejmejo Klemen Pisk, Špela Sevšek Šramel in Miha Kragelj.

Več o nagradi: https://sl.wikipedia.org/wiki/Lirikonov_zl%C3%A1t

Več o nagrajencih: https://www.velenjcan.si/kultura/znani-lavreati-in-nominiranci-23-lirikonfesta-velenje/

Znanih je tudi 7 nominirancev za nagrado velenjica – čaša nesmrtnosti 2024, nagrado za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju. To so: Cvetka Bevc, Marij Čuk, Borut Gombač, Aleš Jelenko, Matej Krajnc, Cvetka Lipuš, Anja Zag Golob.