Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Petra Koršič

Petra Koršič

Kritik

Petra Koršič se ukvarja s poezijo in je kot samozaposlena v kulturi literarna kritičarka, književnica, urednica, redaktorica, lektorica ter voditeljica in zasnovateljica pesniških ciklov Na pesniškem tandemu in Prostor v/in pesmi, prevajalskega cikla Prevod na oknu, kritiškega cikla Nova knjiga skozi kritiko ter sinergijskega cikla AD HOC, ki združuje poezijo, glasbo in likovno umetnost; izvaja jih v Trubarjevi hiši literature.
Deset let je bila kritičarka na Radiu Študent (1999–2008), avtorica oddaje Rimo v eter – rimo v veter (400 edicij), članica revije Literatura (2004–2013), sourednica in lektorica zbirke Prišleki (2007–2013), moderatorka (2005–2014) in selektorica (2006) festivala Pranger, članica upravnega odbora Društva slovenskih literarnih kritikov (2008–2020). Uredila in lektorirala je več knjig (LUD Literatura, Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Poiesis). Je članica Društva slovenskih literarnih kritikov, bila je predsednica žirije za nagrado mira Slovenskega centra PEN (2019–2021). Pri LUD Literatura je 15 let vodila Literaturo v živo (2005–2019).
Kritike objavlja od leta 1997: sprva večinoma na Radiu Študent, v časopisu Študjozo in v reviji Literatura, kasneje tudi na JAK-ovem portalu Bližji knjigi. Danes objavlja eseje in premisleke v reviji Sodobnost in na nacionalnem radiu, pesniške kritike in ocene knjig pa predvsem na 3. programu – programu ARS Radia Slovenije, na spletnem portalu MMC v rubriki Beremo, na spletnem portalu Društva slovenskih pisateljev Vrabec Anarhist, v reviji Apokalipsa, Poetikon, tudi v spletnih revijah Primus, ArsLitera, Poiesis. Že leta vodi mesečni kritiški cikel Nova knjiga skozi kritiko v Trubarjevi hiši literature, v katerem ob gostujočem kritiku in avtorju poezije poda kritiko pesniških zbirk v živo, od jeseni 2020 po Zoomu (gl. Facebook Trubarjeva hiša literature / Videi).
S premisleki o kritiki in literarnih vprašanjih je sodelovala na vabljenih kritiških simpozijih in mednarodnih literarnih festivalih. Je esejistika (nagrada Lirikonfestov zlat 2016) in pesnica (nominaciji za nagrado Fanny Haussmann 2019 za cikel Enheduanna in 2021 za cikel Šapa sence sapica). Objavila je pesniški tiskani in zvočni knjigi Furlanka je dvignila krilo (Mladinska knjiga, 2017) ter Bog z mano (KD Hiša poezije, 2019). Njena poezija je prevedena v italijanščino, španščino, angleščino, hrvaščino, makedonščino, bolgarščino in je objavljena v vseh osrednjih slovenskih revijah, več zbornikih in izboru/kompilaciji Nezbrani komadi (MK, 2020). Predstavlja jo na festivalih doma in v tujini, tudi ob glasbi.

Nazaj