Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

O nas

Dobreknjige.si je spletni portal s priporočilno literaturo, namenjen promociji dobrega branja. Njegovo zanesljivost, nepristranskost in ažurnost vzajemno zagotavljamo slovenske splošne knjižnice, v sodelovanju z literarnimi kritiki ter našimi bralkami in bralci, uporabniki portala o dobrih knjigah. Portal namenjamo vsem, ki v poplavi literature iščete nekaj »res dobrega« zase.


Portal DOBREKNJIGE.SI nastaja sproti; predstaviti skuša dobro, v slovenskem jeziku dostopno literaturo, vendar tako, da je težišče izbora pri sodobnem, najnovejšem leposlovju.


Vsebina portala je namenjena vsem bralcem, zato vključuje tako vrhunska, kot tudi vsa tista manj zahtevna dela, ki so po mnenju knjižničarjev še lahko vir bralne rasti, pri čemer izpostavlja tudi dela, ki na trgu niso promovirana in potrebujejo pomoč, da jih bralci odkrijete.


Portal DOBREKNJIGE.SI ponuja bogate informacije o knjigah. Njegova posebnost so iskalni moduli, ki bralcu olajšujejo izbiro, mu s premišljeno raznolikostjo odpirajo nove poglede na literaturo in ga po različnih poteh vodijo do zanj najprimernejše knjige.


Portal je tudi tesno in obojestransko povezan s COBIB-om, vzajemnim katalogom vseh slovenskih knjižnic. Z anotacijami, z naslovnicami, z doživljajskimi opisi, z informacijami o nagradah, z mnenji in ocenami bralcev, z litararnimi kritikami, s predmetnimi oznakami, z neposrednimi povezavami do elektronskih-knjig in s sklopom relevantnih spletnih povezav predstavlja dopolnitev klasičnega knjižničnega kataloga.


Knjižni projekt DOBREKNJIGE.SI sta leta 2014 v okviru izvajanja posebnih nalog osrednjih območnih knjižnic zagnali Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, v partnerstvu z osrednjimi knjižnicami Obalno-kraškega in Goriškega območja. S priključitvijo večine slovenskih splošnih knjižnic je nato kmalu prerasel v skupni projekt nacionalnega pomena.


Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Berite z nami

Vabimo vas k sodelovanju in soustvarjanju portala o dobrih knjigah. S sodelovanjem v virtualnih bralnih klubih, s komentiranjem in/ali ocenjevanjem izbranih naslovov prispevate svoj pogled, utrjujete pluralnost in objektivnost portala.


Za ocenjevanje priporočenih knjig se je potrebno registrirati, oceniti jih je moč le enkrat.
Objavljanje komentarjev je omogočeno le registriranim uporabnikom. Obrazec za registracijo/prijavo je dostopen na osnovni spletni strani portala.


Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih knjig na portal. Pošljite jih na dobreknjige.si@kp.sik.si.Pogoji za komentiranje


Uredništvo portala si pridržuje pravico do delne ali popolne odstranitve zapisanega besedila, če bo presodilo, da presega okvirje zastavljenih uredniških standardov, zlasti, če vsebuje neresnično, propagandno, rasistično, nacionalistično, hujskaško, nasilno, pornografsko, žaljivo ali podobno nezakonito vsebino. Pridružuje si pravico do blokiranja uporabnikov, ki bodo kršili zgornja določila oz. zakone Republike Slovenije. Neprimerne vsebine bo odstranilo na pobudo in v razumnem roku. Pri tem uporabnike opozarja, da pravno ne odgovarja za vsebino, objavljeno v okviru komentarjev. Za nespoštovanje določil nosi uporabnik polno materialno, moralno, odškodninsko in kazensko odgovornost.Oglejte si ponudbo e-knjig