Dobre knjige
3485 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Tematske knjižne police


Hoja

Hoja Viktorija Kante
Lavričeva knjižnica Ajdovščina
15. julij 2020

Hoja je človekov najnaravnejši in najbolj preprost način gibanja. Med hojo se sproščajo hormoni sreče. Že pol ure načrtne hoje na dan naj bi nam podaljšalo življenje. Hoja ni drag šport, zanjo ne potrebujemo posebne opreme. Med hojo se radi kaj pogovorimo sami s seboj in je prava meditacija za naš um.


Oglejte si polico Hoja
HojaHojaHojaHoja

11 knjig na polici
Trk dveh svetov

Trk dveh svetov Magda Vremec Ragusi
Goriška knjižnica Franceta Bevka
25. marec 2020

Se spomnite kemijskih poskusov iz osnovne šole? O tem, kaj se zgodi, če pomešamo dve različne snovi? Eksplozija, dim in iskrice? Zanimivo in zabavno, kajne? Kaj pa, če treščimo skupaj ljudi iz različnih kultur, prisluhnemo tistim eksplozijam, dimu in iskricam v njihovih srcih, vse te kemijske reakcije pazljivo opazujemo, jih literarno predelamo in zapremo med platnice? Potem nastanejo knjige o takih trkih. O brskanju po lastni narodni identiteti, o čudenju drugačnim navadam, o prilagajanju in borbi za lasten jaz. Knjige z literarnimi osebami, ki želijo biti pokopane na hišnem dvorišču, ker se niti mrtve ne želijo mešati s tujci na mestnem pokopališču kraja, kjer živijo že desetletja (Neda iz romana Non-Oui Lidije Dimkovske). Ali ljudje kot papirnato krhka Anna (iz knjige Stalinove krave avtorice Sofi Oksanen), ki jo nihanje med lastno estonsko-finsko krvjo pripelje do anoreksije in bulimije. In osebe, ki jim vsakdanji stik s tujim svetom vedno znova prižiga iskrico življenjske radovednosti, iskanja in premikanja mej lastnega sveta. Literarni ljudje, ki jih očara tisto nekaj drugačno. Hrepenenje po odkritju nečesa novega v svojem starem svetu. Hrepenenje po otroškem presenečenju. Hrepenenje po modri luči na semaforju. Na kratko: knjige o medkulturnih medčloveških stikih.


Oglejte si polico Trk dveh svetov
Trk dveh svetovTrk dveh svetovTrk dveh svetovTrk dveh svetov

15 knjig na polici
Knjige za v osamo in ponovno branje

Knjige za v osamo in ponovno branje Urška Orešnik
Knjižnica Logatec
24. marec 2020

Sledeči izbor knjig je nastal kot rezultat neke okoliščine (osame zavoljo korona virusa) - in predstavlja polico knjig, ki bi jo veljalo imeti ob sebi v času osame. To so knjige, ki so v meni pustile neko neizbrisno sled in ki bi jih lahko prebirala znova in znova.


Oglejte si polico Knjige za v osamo in ponovno branje
Knjige za v osamo in ponovno branjeKnjige za v osamo in ponovno branjeKnjige za v osamo in ponovno branjeKnjige za v osamo in ponovno branje

17 knjig na polici