Dobre knjige
4047 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

(Nes)končni modeli kratke zgodbe
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Sanja Mihajlovik - Kostadinovska

(Nes)končni modeli kratke zgodbe

Vnanje Gorice, Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, 2021

Št. strani: 115


Zbirka: Eho
Žanr: kratka zgodba

Narodnost: makedonska književnost

Kako pišem zgodbo ali kakšno berem

Makedonska pisateljica Sanja Mihajlovik - Kostadinovska je avtorica zanimivih, kratkih navodil, kako pripovedovati zgodbo, ta pa povedo več kot vsi učbeniki o kreativnem pisanju skupaj. Zelo vprašljivo je namreč dajati konkretne recepte za kreativo. A tej drobni knjižici je to v največji meri uspelo tako, da so že sami recepti kreativno - literarni in tako dostopni različnim nivojem razumevanja, tako piscev kot bralcev. Ob opisih, kako se pripoveduje zgodba, se boste nasmejali, zgodbe začeli razlikovati po kakovosti, delali boste kljukice ob takih, kot jih berete vi. Lahko bi rekli, da se s "priročnikom" kot bralci ali ustvarjalci, pisci spoznavate in prepoznavate tudi sami. Naj naštejem nekaj vrst pripovednih slogov: mlečni zob, vrtavka, kresnička, vaba, čajna vrečka, pivska pena, gugalnica itd. Vseh vrst je 76, opisi so kratki, knjigo boste prebrali v pol ure in še enkrat ponovno počasneje. Zanimivo bi bilo knjige na ta način postavljati v knjižnicah;).Odlomek iz knjige

Vrtavka: Zelo nestabilna zgodba. Vrti se okoli svoje osi - nekakšen lajtmotiv - nekaj časa drži napetost, potem pa splahne. Nenehno ji je treba dotakati novo energijo, jo hraniti z avtorjevim egom, če ne, bi povsem zamrla.
(str. 9)

Sponka: S takšno zgodbo lahko spnete svoje misli, da se ne razletijo na vse strani.To je skoraj edino, za kar je uporabna.
(str. 71)

Kavna usedlina: Vidim neko moško osebo. Neko težavo. Neko novico. Neko potovanje. Zelo si raztresena. Zaželi si boljše zgodbe.
(str. 66)Cobiss povezava


Ključne besede: MAKEDONSKA KNJIŽEVNOST, KRATKE ZGODBE


Prispeval/-a: Ksenija Medved, Mestna knjižnica Grosuplje
Objavljeno: 11.9.2021 23:06:29
Zadnja sprememba: 12.9.2021 10:25:19
Število ogledov: 136