Dobre knjige
2928 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Lešnikova torta usodnih vezi Očem prijazna knjiga
Galerija slik
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Kristina Menih

Lešnikova torta usodnih vezi

Izola, Meander, 2016

Št. strani: 301


Žanr: ljubezenski roman, pisemski roman

Narodnost: slovenska književnost

Recept za nesrečno ljubezen

Pisateljica Pia po smrti tete Eleonore v zapuščeni hiši slučajno najde njen dnevnik. Ob prebiranju tetinih zapisov iz mladosti odkriva ljubezensko zgodbo med Eleonoro, ki je skoraj še otrok, in veliko starejšim Valentinom. Stran za stranjo skozi oči njunih staršev, sorodnikov in prijateljev poleg prepovedane ljubezenske zgodbe odkrivamo zapletene medsebojne odnose dveh družin, njihove vrednote in način življenja. Literarni prvenec Kristine Menih temelji na resnični zgodbi. Dogajalni čas je razdelila v dve obdobji, prvo polovico 20. stoletja in danes. Resnični rokopisni dnevnik, poln čustvenih izlivov, je spretno dopolnila z zgodbami izmišljenih junakov. Vsakemu je dodelila drugačen značaj, kar se kaže tako v načinu, kako pripovedujejo o svojih čustvih ali presojajo dogodke, kot v izbiri različne tipografije. Pisateljica Pia, ki prepleta vse niti, opisuje svoje življenje v francoski Nici, kar daje knjigi oseben in rahlo eksotičen pridih. Vsako poglavje se začne s citatom kakega priznanega misleca, v knjigi pa je tudi nekaj krajših pesmi in okusnih receptov, ki jih vsekakor velja preizkusiti.Odlomek iz knjige

Bogat je besedni zaklad mojega materinega jezika, toda malo jih je, ki bi znali iz te zakladnice iskati resnično vse tiste najlepše besede, s katerimi bi lahko zabeležili in tudi svojim sovrstnikom razkrili najnežnejše in najgloblje tajne, ki jih vsak izmed nas nosi v svojem srcu in so vodilna nit njegovega življenja in eno samo hrepenenje po nečem lepšem - plemenitejšem.
Srce človeku še ni spregovorilo: le narekuje njegovim mislim, da v skromnih besedah zajamejo to, kar srce nosi v sebi in skrivnostno le čuti, česar uho ni slišalo, česar oko ni videlo, kar zasluti le njegova duša.
Tudi z mano je tako: sem mlada žena, ki skuša v skromnih besedah ujeti in opisati življenje dvoje ljubečih se src, katerih zgodba je resnična.

(str. 47)

Cobiss povezava


Predmetne oznake: Ljubezenska proza, Dnevniki, Rokopisi, Družinski odnosi


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 23.12.2016 14:48:42
Zadnja sprememba: 13.1.2017 13:02:15
Število ogledov: 2016