Dobre knjige
4904 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Noro življenje
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Evald Flisar

Noro življenje

Murska Sobota, Pomurska založba, 1989

Št. strani: 310


Zbirka: Domača književnost
Žanr: družbeni roman

Narodnost: slovenska književnost

Si ti Henrik? In Maja, si to ti?

Štiridesetletni Henrik, uveljavljen in uspešen umetniški fotograf, spozna šestnajstletno Majo. Sprva se srečujeta v pismih, katerim Maja dodaja svoje fotografije. Dopisovanje preraste v izkazovanje naklonjenosti in zaljubljenost. Srečanje je neizbežno. Neizbežno je tudi njuno skupno poletno potovanje. Dnevi, ki jih preživljata Henrik in Maja kot par, so menjavanje mirnega ozračja in viharjev. V prvih se skušata približati drug drugemu, vzpostaviti medsebojno trajno vez, iščeta se in se prilagajata. V viharjih se ranita, poškodujeta, a brez težkih trenutkov ni rastočega odnosa med dvema. Potujeta k trajni potešitvi, trajni sreči in duševnemu stanju trajnega zadoščenja. Jima bo uspelo najti oazo reda v puščavi kaosa, ali pa je njuno razmerje že vnaprej obsojeno na propad? Evald Flisar v romanu Noro življenje neusmiljeno izpostavlja oblikovanje, spreminjanje, razvijanje naše samopodobe. V kaj pravzaprav verjamemo in kdo mislimo, da smo? Smo res to ali smo lahko že čez hip nekaj povsem drugega? Kaj drugi mislijo o nas? In kako se sestavlja celota iz dveh oseb? Kako se oblikuje naš notranji red, vest, morala? Vse to iskanje avtor opremi z geografskim, erotičnim in filozofskim potovanjem. In to počne odlično. Ko smo oblečeni, imamo predvsem obraze, goli imamo predvsem telesa, pravi avtor. V Norem življenju lahko vsak najde del sebe. V njem je ljubezen, so spomini, sanje, smrt, je valovanje iluzij, pričakovanj in velika usoda, ki nam, kljub še tako velikim naporom po spremembah, prinaša točno to, kar v nekem trenutku, v neki etapi življenja, potrebujemo.Odlomek iz knjige

Ko sta se odpeljala naprej, ne da bi vedela kam, je bil Henrik za volanom tako igriv in lahkoten, kot ga Maja še ni videla. Ni več zahteval zvestobe, zato mu je hotela ostati zvesta. Ni pričakoval, da upošteva njegove napotke, zato se mu je želela predati. Ni več terjal zaupanja, zato mu je zaupala, hkrati pa njuni usodi.
Zato ni segla po volanu, ko se je odločil, da bo prehitel tovornjak, čeprav je videla, da prihaja izza vogala hiše pred njima traktor; v tistem hipu je bila absolutno prepričana, da Henrik ve, kaj dela in da je predvidel svoj manever do zadnjega milimetra.
Tik preden je treščilo, se je čas raztegnil, pet sekund je doživljala kot pet minut. Začudila se je odsotnosti posebnih občutkov. Ko je sprejela, da se nemogoče dogaja in bo vsak hip zahreščalo, je samo čakala, da doživi sunek, zasliši pok in vidi, kam jo bo vrglo. Ali bo hudo zabolelo? Ali bo življenja konec?

(str. 158, 159)

Cobiss povezava

Glej tudi

link evaldflisar.com


Ključne besede: LJUBEZEN, ODNOSI MED SPOLOMA, SAMOPODOBA, USODA


Prispeval/-a: Simona Solina, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 10.4.2016 10:12:53
Zadnja sprememba: 18.10.2022 14:20:47
Število ogledov: 2501