Dobre knjige
5128 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

V ČASU KORONAVIRUSA: IGRAJMO SE ZA BRALNI KLUB

V ČASU KORONAVIRUSA: IGRAJMO SE ZA BRALNI KLUB

Luana Malec, 25. marec 2020

Prosili smo Ksenijo Medved, da napiše nekaj besed o našem sodelovanju pri akciji ustanavljanja bralnih klubov. Napisala je tudi nekaj idej o tem, kako z bralnimi klubi v času koronavirusa.


VSE SE PRIČNE S SKUPINO ISTOMISLEČIH

Letos smo se v Zavezništvu za dvig ustvarjalnega branja oz. za bralne klube združile sile kot so KUD Police Dubove, Dobreknjige, Bukla, JSKD Slovenije, občina s prvim slovenskim romanom Josipa Jurčiča: Deseti brat, torej občina Ivančna Gorica s knjižnico in se odločile, da promoviramo branje in ustanavljanje ter  popis bralnih klubov.

 

VIDEO KOT SPODBUDA O USTANAVLJANJU BRALNIH KLUBOV

Naša knjižnica je ob tem prispevala kratek video s tečajem, kako bralni klub ustanovimo in to seveda lahko v času koronavirusov naredijo tudi družine, ki so prav tako osnovne celice branja. K ogledu vas »nagovarjajo« naša Nina Pušlar, župan in podžupan, Tilka Jamnik in moja malenkost. Kako ustanoviti bralni klub tukaj!

 

KAM GREMO (KRATKOROČNO)

KUD Polica Dubova je izvedla dva webinarja na to temo, v živo jih bo še v jeseni v NUK-u, JSKD Slovenije je k ustanavljanju pozval bralne klube, naša občina je povabila na literarni Jurčičev pohod, Bukla je vse to podprla medijsko, portal Dobreknige.si pa pripravlja platformo za popis bralnih klubov. Toliko samo o tem, kam gremo.

 

BRALNI KLUB DOMA ALI SPLETNO

Kot rečeno, pa lahko bralni klub v času korona virusa ustanovite kar doma. Preberete isto knjigo in se o njej pogovorite ali pa si pripovedujte o različnih knjigah. Kako enostavno! Določite vodjo, ki postavlja podvprašanja in pogovor malce usmerja. Predlagamo še eno obliko in sicer, da ustanovite in organizirate bralni klub prav zdaj in se greste spletno konferenco s prijatelji .

Mi se jo  bomo šli, sodelujoče pa sem pridobila tako, da sem  vprašala (neobvezujoče), če bi se to igrali z mano. Veliko so prej pisali, da pogrešajo naša srečanja. Za to so v klubu starejših in v klubu mlajših. Pogovorite se najprej malce o vremenu in zdravju, potem pa »navali na knjige«.

 

DUH VEJE, KODER HOČE: POGLEJTE, KAKO JE NA NAŠEM BRALNEM KLUBU OŽIVEL JURČIČEV DUH

Le s knjigami se lahko izmuznete v druge svetove, na druge kraje, vaš duh veje koder hoče, potuje, se srečuje, spoznava in mu ni »dolgcajt«, med pogovorom z drugimi pa obujamo spomine na potovanja in spoznanja. Igrajmo se za bralni klub, enostavno je. Oglejte si  za motivacijo nekajminutni videoposnetek, kako zgleda naš bralni klub, kot bi vedeli, smo ga posneli pred odlokom o karanteni. Obravnavale smo knjigo »Pot desetega brata«, Jurčič pa je »vstal od mrtvih! Pokukaj v naš klub, kako se to zgodi. 

 

Vas pozdravljam,

Ksenija Medved.

 


Objavljeno: 25. marec 2020, Knjižnica Koper

Ključne besede

BRALCI
BRALNA KULTURA
MMM